web analytics

Από την Ιδέα στην Πράξη

Mία ιστορία μετ’ εμποδίων

Workshop Επικοινωνιας & Οργανωσης Παραγωγης

⌲ Πώς “τρέχω” ένα δικό μου έργο; 

⌲ Από πού ξεκινάω;

⌲ Πώς τα καταφέρνω χωρίς γνωστά ονόματα;

⌲ Πώς πετυχαίνω το “από στόμα σε στόμα”;

⌲ Πώς μπορώ να χρηματοδοτήσω την ιδέα μου;

⌲ Πώς “ανοίγω” το έργο μου στην κοινωνία;

 

Ο ηθοποιός και καλλιτεχνικός παραγωγός Μελαχρινός Βελέντζας μοιράζεται την εμπειρία του στον τομέα της ανεξάρτητης παραγωγής με case study τη θεατρική παράσταση Lemon, σε ένα τετραήμερο πολυσυλλεκτικό εργαστήριο στο PLAYGROUND for the arts.

 

🗣️ Σε ποι@ απευθύνεται:

  • Σε ομάδες και μεμονωμένους καλλιτέχνες*
  • Σε όσ@ επιθυμούν να κάνουν την ιδέα τους πράξη*
  • Σε όλ@*

*Από όποιο background κι αν προέρχονται

 

If you’re going to try, go all the way
✍️ Charles Bukowski

 

Η επικοινωνία ενός έργου και η οργάνωση της παραγωγής του αποτελούν αναπόσπαστα κομμάτια κάθε καλλιτεχνικού εγχειρήματος. Μέσα από μεθοδολογία και πρακτικά παραδείγματα που αντλούμε από το θέατρο, τη μουσική και το πεδίο των πολιτισμικών σπουδών, θα εξερευνήσουμε τις δυνατότητες αυτού του παράλληλου και αθέατου έργου:
⌲ Πώς δηλαδή σχεδιάζω την κατάλληλη επικοινωνία για το έργο μου;

⌲ Πώς δημιουργώ τις προϋποθέσεις μιας οργανωμένης και ανεξάρτητης παραγωγής;


Παραγωγή εννοούμε πρωτίστως την έμφυτη δυνατότητα κάθε καλλιτέχνη -κατ’ επέκταση κάθε ανθρώπου- να δημιουργήσει ξεκινώντας από το μηδέν.  

⌲ Με ποιόν τρόπο;
Δίνοντας χρόνο και χώρο στο έργο και σχεδιάζοντας με κάθε λεπτομέρεια την προοπτική του. 


Στις τέσσερις ημέρες του εργαστηρίου, μέσα από μία βιωματική, δημιουργική και ομαδική διαδικασία, θα κατανοήσουμε τις έννοιες της επικοινωνίας και της οργάνωσης παραγωγής. Επιπλέον, θα αποδομήσουμε τη συνήθη πρακτική που καθιστά τους δύο αυτούς τομείς αποκομμένους από την καλλιτεχνική διαδικασία. Τέλος, δίνοντας έμφαση στις ιδέες των συμμετεχόντων, θα  εστιάσουμε στους τρόπους με τους οποίους η “αποτυχία” και η “δυσκολία” δεν αποτελούν εμπόδια, αλλά τα κλειδιά για να κάνουμε την ιδέα μας πράξη.


Ως case study (μελέτη περίπτωσης) στο εργαστήριο, θα χρησιμοποιηθεί η θεατρική παραγωγή Lemon. Η βραβευμένη παράσταση για την ιστορία του πιανίστα 1900 σημείωσε 42 συνεχόμενα sold-out στο Μπάγκειον της Αθήνας. Στην πενταετή μέχρι σήμερα πορεία του, έχει ταξιδέψει σε 34 πόλεις σε όλη την Ελλάδα και την έχουν παρακολουθήσει περισσότεροι από 14.000 θεατές. Παρουσιάζεται ως site-specific παράσταση (εν πλω, σε καρνάγιο κ.α.) αποτελώντας μία πρόταση πολιτιστικής αποκέντρωσης και ανεξάρτητης παραγωγής.

 

Ο Μελαχρινός Βελέντζας είναι πτυχιούχος του τμήματος «Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών» (Πανεπιστήμιο Πειραιώς). Έχει φοιτήσει στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών «Πολιτιστική Διαχείριση» (Πάντειο Πανεπιστήμιο). Είναι κάτοχος του μεταπτυχιακού διπλώματος «Marketing, Consumption & Society», το οποίο και παρακολούθησε ως υπότροφος στο πανεπιστήμιο του Limerick (Ιρλανδία). Παρουσίασε στο Carleton Univercity του Καναδά τη διπλωματική του εργασία με θέμα «H λειτουργία της μουσικής στη διαφήμιση». Έχει εργαστεί σε πολιτιστικούς χώρους δημιουργώντας και αναπτύσσοντας την ταυτότητά τους.


Στο θέατρο εργάζεται ως ηθοποιός, πιανίστας και καλλιτεχνικός παραγωγός. Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια με τους Γεωργία Μαυραγάνη, Θωμά Μοσχόπουλο, Μιχαήλ Μαρμαρινό, Ελένη Σκότη κ.α. Από επιλογή, δεν φοίτησε σε δραματική σχολή


Κατά τη φετινή χρονιά, συμμετέχει στο έργο «Εάν Αυτό είναι ο Άνθρωπος» του Primo Levi σε σκηνοθεσία Γεωργίας Μαυραγάνη και στο «Πόσο κοστίζει να ζεις;» της Martyna Mayok σε μετάφραση-σκηνοθεσία Θωμά Μοσχόπουλου. Παράλληλα, περιοδεύει ανά την Ελλάδα με το Lemon.


Η σχέση του με τη μουσική ξεκινά στην ηλικία των έξι ετών με σπουδές στο κλασικό πιάνο και τα ανώτερα θεωρητικά. Στη συνέχεια παρακολουθεί μαθήματα jazz αυτοσχεδιασμού και jazz αρμονίας


Το 2018 ιδρύει τη δική του καλλιτεχνική εταιρεία έρευνας & παραγωγής. Το Lemon, βασισμένο στο μονόλογο Novecento του Alessandro Baricco και σε σκηνοθεσία-διασκευή Γεωργίας Τσαγκαράκη, είναι η πρώτη του παραγωγή


Εισηγείται το βιωματικό θεατρικό εργαστήριο “Από την Ιδέα στην Πράξη: μία ιστορία μετ’ εμποδίων” ερευνώντας με ποιόν τρόπο μπορεί σήμερα ένας καλλιτέχνης ή μια ομάδα να δημιουργήσει τον δίκο του/της δρόμο και να λειτουργήσει ανεξάρτητα.

 

ℹ️ 4 ημέρες / 16 ώρες

📆 Σάββατο 11 & 18 Φεβρουαρίου / 13:30 – 17:30

📆 Κυριακή 12 & 19 Φεβρουαρίου / 11:00 – 15:00

📍 PLAYGROUND for the arts (Βουτσαρά 4-6, Βοτανικός, Αθήνα 11855)

 

🎫 Κόστος συμμετοχής
⌲ 140€ early bird έως 6/2 
⌲ 150€/άτομο για ομάδες (2 ατόμων και άνω)
⌲ 170€
Στις ανωτέρω τιμές περιλαμβάνεται ΦΠΑ

 

🟠 Περιορισμένος αριθμός συμμετεχόντων  

🟠 Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας

 

Πληροφορίες: 6977 77 38 75 / workshops@melachrinosvelentzas.com

Instagram: @melachrinos_velentzas 

Facebook: Melachrinos Velentzas

 
 

Κατοχύρωση θέσης

more soon!